11/7/2012
שיטת ומועד הדיווח למע"מ עברה שינויים משמעותיים בשנים האחרונות. זאת הן במסגרת הוראת שעה שחלה בשנות המס 2009-2010 והן לאחר מכן, עם חקיקתו של תיקון מס' 41 לחוק מע"מ הקובע כי בעסקה למתן שירות חל החיוב במס במועד קבלת התמורה ועל הסכום שנתקבל, זאת ככל שמדובר בעוסק שחלה עליו החובה לנהל פנקסי חשבונות לפי תוספת י"א להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), התשל"ג- 1973 (להלן- "הוראות ניהול פנקסים") ואשר מחזור העסקאות שלו נמוך מ- 15 מיליון ₪ בשנה.
ב 1 אפריל 2012 הוחל בעניין הדיווח למע"מ תיקון נוסף שיש בו כדי להרחיב את ההקלות שניתנו במסגרת תיקו מס' 41 לחוק. בתיקון מס' 42 לחוק המע"מ (להלן: "התיקון") ניתנו הקלות נוספות המאפשרות גם ליצרנים קטנים, העונים על תנאים שנקבעו במסגרת התיקון, לדווח לרשויות מע"מ על בסיס מזומן.
להלן נבקש לעמוד על עיקרי השינויים שהוחלו במסגרת תיקון מס' 42:
- עובר לתיקון 42, אפשרות הדיווח על בסיס מזומן הייתה קיימת רק למקצועות חופשיים ולאלה שחלה עליהם חובת ניהול פנקסי חשבונות כמוזכר לעיל. אולם לאחר התיקון מס' 42 גם יצרנים קטנים יכולים ליהנות מאפשרות הדיווח על בסיס מזומן. למען מימוש ההקלות האמורות מחזור העסקאות השנתי (כולל מע"מ) של היצרנים חייב להיות נמוך מ- 1,950,000 ₪ ובעסקיהם מועסקים לא יותר מ 6 עובדים (לפי סעיף 2(ד) לתוספת א' להוראות מס הכנסה ( ניהול פנקסי חשבונות) תשל"ג – 1973).
- במקרים בהם מחיר העסקה מושפע מיחסים מיוחדים בין הצדדים, או שלא נקבע לעסקה מחיר, או שהתמורה אינה כולה או מקצתה בכסף, נקבע כי במקרים כאלו מועד החיוב במע"מ יחול עם נתינת השירות.
- אם הדיווח הנו על בסיס מזומן, הלקוח לא יוכל על פי התיקון הנדון לדרוש חשבונית מס טרם שולמה התמורה או חלקה ,לפי המוסכם. קרי, הוראה זו יפה כלפי כל מי שחל בעניינו האפשרות לדווח על בסיס מזומן, ובכלל זה יצרנים קטנים כפי שהוזכר לעיל ומקצועות חופשיים (רופאים, רואי חשבון וכו') ,אלו שחלה עליהם חובת ניהול פנקסי חשבונות וכו'.
- ניכוי מס תשומות יתאפשר עד 5 שנים מיום הוצאת החשבונית (באישור המנהל).
- ללא קשר לשיטת הדיווח, בין אם הייתה מזומן או בין אם הייתה מצטבר, פעולת הוצאת חשבונית המס תעשה תוך 14 יום מיום החיוב ולא 7 ימים כפי שנקבע במסגרת תיקון מס' 41.
- כל אדם החייב במס ששומה עליו לנהל פנקסי חשבונות או רשומות כפי שנקבע, ובכלל זה הוצאת חשבוניות מס, רשימוני יבוא או כל מסמך אחר המתבקש עפ"י הדין, ולא פעל או שפעל עם סטייה מהותית מהוראות החוק יהא צפוי לקנס בשיעור של 30% (השיעור נקבע על ידי ובאישור המנהל) מסך התשומות שלא ניכה במועד הקבוע בחוק.
בנוסף לאמור לעיל, רשימת הזכאים להקלות שנקבעו במסגרת שני התיקונים האחרונים כוללת בין היתר גם קמעונאים שמחזור העסקאות השנתי אינו עולה 1950000 ₪ ובעסקיהם מועסקים לא יותר מ 4 עובדים, עסקאות של השכרת נכסים, עסקאות של מתן עסקאות, מתווכי מקרקעין ומתווכי רכב, בעלי בתי ספר לנהיגה/גני ילדים ועוד.